Hoppa till innehåll

Mitt jobb som designer hos ingenjör Moritz Waldemeyer i London

Till vänster är hemsidan som jag skapade åt Studio Moritz Waldemeyer, till höger är en 3ds Max rendering av en kristallkrona till ett projekt, sedan ser man Leona Lewis med ett par lysande skor. Läs mer om honom här: Moritz Waldemeyer 

När jag jobbade i London med ljusdesign

Under min utbildning så arbetade jag i London. Jag gjorde ett projektarbete på the Eden Project i Cornwall när jag hörde runt ifall någon designer tog emot studenter. Jag ville testa på interaktionsdesign inom arkitektur och fick tipset om en ingenjör i London, så jag ringde honom. Det var Moritz Waldemeyer som bygger upp visuella miljöer med ljus. Så den sommaren skapade jag hans studios hemsida, reparerade videojackor som var fulla med LED-lampor, editerade video och jobbade med fotoretuschering.

Vad jag gjorde hos Studio Moritz Waldemeyer i London

• Företagets hemsida
• Produktrenderingar för inredningsdesign i Rhinoceros, 3ds Max och Vray 
• Hands-on reparationer av LED-elektronik
• Kontakt med andra företag och samarbetspartners

Lista på designföretag han haft projekt med:

Lista på musikartister han jobbat med:

Hur jag jobbade med ljusdesign för inredningsarkitektur

Studio Moritz Waldemeyer jobbar med LED-ljus. Moritz är utbildad ingenjör och har en bakgrund från att jobbat med bland annat Philips huvudkontor i Eindhoven (en holländsk stad som utvecklades kring fabriken). Jag började mitt arbete i London med att göra produktrenderingar i Rhinoceros, 3DS Max och Keyshot + Vray. Exempel på typen av ljusinstallationer han jobbar med ser du i videon här nedan:

Videojackor åt Take Thats Progressive Tour

Mitt andra jobb var mer hands-on. Jag fick reparera  LED-jackor (videojackor) som användes av Take That under deras turné Progressive Tour. Låten i videon är “Love Love” som var soundtrack till X-men First Class (innan Marvel spammade sönder med sequels).  Designen av jackorna är ett samarbete mellan Moritz Waldemeyer och modedesignern James Long, bägge är yrkesverksamma i London. Eftersom Robbie Williams är bandets publikmagnet så var det ganska förutsägbart att hans jacka behövde mest reparationsarbete. Ju mer de dansade och svettades, ju mer kablar strök med och behövde ersättas.

Hur LED-jackorna fungerar

Gränssnittet och fördelningen av signaler till LED-lamporna sköts med en liten Arduinodator som försörjs av ett batteripaket. Man matar in animationer från en dator innan själva konserten alternativt styr animationerna trådlöst. Samma teknologi användes för en skräddarsydd jacka som Will.I.Am använde under en Black Eyed Peas Turné, designad av Moritz.

Test av en LED-array på en jacka. Filmen är faktiskt från den lilla studion i västra London.

Video på Take Thats och Will.I.Ams jackor

De två filmerna nedan är ihopklippt av mig med superenkla medel. Jag är bekväm med att jobba i Adobe Premier och After effects men denna gång hade jag enbart tillgång till Windows Movie Maker och inskickat material från Moritz assistenters mobilkameror! Precis som när man får en kreativ uppgift så är det faktiskt roligare att jobba med begränsade möjligheter! Studio Waldemeyer blev väldigt nöjd, för bägge videos är uppe än idag, 10 år senare.

Till textrubrikerna i videon har jag använt typsnittet Futura, vilket var min favorit just då. Det är fortfarande en av mina favoriter, men jag har utökat mitt bibliotek med fler sans-fonter som passar bra i rubriker.

Take That på turné i sina LED-jackor som Moritz designade som jag fick hjälpa att reparera

Superskakiga videosekvenser från publiken som visar hur mycket artisterna rör sig med elektroniken på sig

Upplevelsen av att arbeta i London

London som stad är väldigt spännande. Det finns oändligt antal museer. Mina favoriter är små och mer diskreta ställen, exempelvis Sir John Soane’s Museum som är ett hem som gjorts om till ett museum. En annan gång sprang jag på raketen som ser ut att ha inspererat Hergé till hans raket i Tintin åker till månen. Det var nämligen en V2 raket på Imperial War museum.

För dig som vill testa på att arbeta med LED-design

Ifall du är sugen på att testa jobba hands-on med LED-design och tillverka din egen videojacka så finns det många instruktioner på hemsidan Instructables, exempelvis denna LED-jacka för jogging där instruktionen visar hur det ser ut när man programmerar ljusen.