Hoppa till innehåll
Porträttfoto av Massimo gjord av: Eolo Perfido

Möt Massimo Imbastari, konstnär som arbetar i 3D med Blender

Bakgrund till intervjun

Jag kom i kontakt med Massimo i en gruppen Blender Beginners. Jag är medlem där eftersom jag ibland efterarbetar 3D-scanningar med Blender. Det händer det att man behöver justera texturer, geometri eller något annat. I en sån här grupp får man ofta snabb hjälp med eventuella funderar som dyker upp under arbetets gång. Massimo är mycket aktiv i gruppen och han är mycket generös med att hjälpa gruppens medlemmar. Han delar även med sig av singa egna projekt. Jag frågade honom om lite tekniska saker och passade på att göra en intervju med han! 

Massimo Imbastari

Bor i: Anzio, i närheten av Rom, Italien 
Yrke: Grafisk designer, egen företagare
Favoritutrustning: Wacom Cintiq (digital ritplatta)
Jobbat i Blender sen: År 2006, blev introducerad av en vän
Hemsida: Sin egen
 konstnärssida på Facebook
YouTube-kanal:  “Massimo Imbastari” 206,650 views, 343 subscribers
Jag träffade Massimo: I FB-gruppen  Blender Beginners

“Fluid simulation again! Did you get that I’m pretty obsessed about it?” – Massimo

Intervjun med Massimo om hans projekt i Blender

Adam: Hej Massimo! Kan du berätta lite om dig själv? Vad arbetar du med och hur blev du intresserad av konst och grafisk design?

Massimo: Hej, Adam! Jag har jobbat som grafisk designer sedan år 1987. Ända sen att jag var liten har jag haft ett intresse för datorer. Jag köpte min första dator år 1982, en ZX Spectrum Sinclair som jag använde för att i rita enklare saker Basic. Det var så oerhört kul att jag snabbt förstod att det är grafisk design jag vill arbeta med, och jag har fortsatt investera i datorer ända sen dess.
 År 1987 köpte jag min första Appledator, det var en Macintosh SE. Med den så började jag skapa arbeta med företags visuella identitet (branding), typografi och trycksaker. Under denna tid hände mycket med datorers utveckling och med digital grafisk design. Jag känner samma arbetsglädje idag som när jag började!

Adam: Du har en Youtube-kanal med många experiment med Blenders vätskesimulatorer och partikelsystem. Hur kom du in på att nörda in dig i det?

Massimo: Det började med foto. För 15 år sen mötte jag en mycket duktig och talangfull fotograf, Eolo Perfido. Han blev min vän och hans passion för fotografi smittade av sig. På den tiden hade jag begränsat med tid att dedikera åt mitt fotokonst, så jag började ta bilder på natten i min hemtrakt! Av förklarliga skäl kunde jag inte fotografera människor så enkelt nattetid. Istället ordnade jag en liten hemmabyggd studio där jag kunde jobba med höghastighetsfotografering! Jag experimenterade mycket med vätskor och rök. Detta var mycket tillfredställande och sen hittade jag nya sätt att uppnå samma resultat i 3D. Man kan säga att det är en slags fortsättning på min fotokonst.

Adam: Berätta med om hur du blev introducerade till datorprogrammet Blender 3D?

Massimo: Det var samma vän, fotografen som jag nämnde nyss, han såg vad jag fotograferade i min hemmastudio och han berättade för mig om hur bra Blender var för att simulera liknande experiment. Blender var då version 2.81 och nu är den 2.93. Jag blev fascinerad av det han berättade så jag laddade ned och installerade det på min dator. Jag var van vid att jobba i Maya och Cinema 4D men jag hade först väldigt svårt att komma in i Blender och avskydde det första veckan! Jag var faktiskt nära att ge upp! Men sen hände något, det sa “klick” och så kändes allt så intuitivt helt plötsligt. Ända sen dess har jag använt Blender dagligen och försöker bemästra det på alla sätt jag kan. Man kan säga att det var kärlek vid andra ögonkastet.

Adam: Arbetar du något med mixed media, exempelvis att du blandar Photoshop med Blender?

Massimo: Egentligen inte, jag försökte uppnå önskat resultat direkt i Blender. Ibland lyckas jag, ibland inte! 

Adam: När du gör ett Blenderprojekt, skapar du alla objekt själv eller använder du något färdigt 3D-bibliotek typ som Sketchfab eller TurboSquid?

Massimo: Jag försöker modellera allt själv så långt det går. Givetvis använder jag ibland färdiga assets för mina projekt. Jag är ännu inte så duktig på att modellera mänskliga figurer och rigga dem, så i det fallet använder jag Mixamo som är ett databibliotek för karaktärer och animationer.

 Adam: Vad får dig att bli inspirerad och vilja skapa? Har du några favoritfilmer (en av mina är Det Femte Elementet när det kommer till concept art och design)

Massimo: Jag inspireras av allt runtomkring mig. Jag älskar att läsa. Jag älskar film och TV-serier. Jag älskar konst i största allmänhet och jag älskar musik! Allt! När det kommer till favoritfilmer så är det svårt att välja ut endast en film som den bästa någonsin men Blade Runner är en av dem. Blues Brothers också och The Shining, Star Wars, Dune och många fler. 

Adam: Om man vill kontakta dig för beställningsjobb, hur kommer man i kontakt med dig enklast? 

Massimo: Enklast via min Facebooksida eller min kanal på Youtube!

Adam: Kan du välja 3-6 Blenderexperiment som du är extra nöjd med, så lägger jag till dem här efter intervjun?

Massimo: Javisst! Det kommer vara mycket vätskesimulationer. La du märke till att jag är ganska besatt av dem?

Adam: Tack för intervjun, Massimo. Vi ses i Blendergruppen på Facebook!

Du hittar alla Massimos videos på hans egna YouTube-kanal som har hela 206 650 visningar idag!

Videogalleri med Massimos verk gjorda i Blender


“This was one of my first attempt to fluid simulation, I followed a tutorial to do it, but I was so happy to bring it home.”


“This was my very first try out to fluids simulation on my own, no tutorial followed, I just thought I understand some about fluids and so I tried.”


“Adam: Det här animationen är min favorit, den påminner om havet i Toscana, Italien”


“The raise of the BloodyMan” gjord i Blender 2.8 med funktionen Flip Fluids och är renderad i 60fps

Massimos hyllning till den japanska animefilmen Ghost In the Shell 1995

Fotografi av staden Anzio, Italien, där Massimos bor.