3D-scan av Ströbo gravhög

3D-scan av Ströbo gravhög, Köping

Ströbo gravhög är en gravplats från järnåldern som man kan besöka utanför Köping. Högen är ca. 40 meter i diameter och 10 meter hög. Den har antagligen varit större då den tidigare har grävts ut och även påverkats av erosion, vilket man ser på bilden och 3D-skanningen. Detta är en av de största gravhögarna i landet och är av samma typ som Anundshögen utanför Västerås och Gamla Uppsala högar i Uppsala.

Utgrävning av högen skedde på 1800-talet så gjorde man en utgrävning av högen och då hittade man bronsspännen, elddon, glaspärlor och fragment av keramik (lergods).

Förr i tiden så hade man en tradition att elda valborgsbrasor på toppen av kullen. Det finns också en gammal sägen om att det ibland dyker upp en ekstuga här på kullen som vaktas av en drake.

Intill högen finns en informationstavla där du kan läsa om allt det här. Det bästa är faktiskt att åka hit och titta på högen med egna ögon.Late Iron Age Grave Mound Sweden – de Kaminski by Adam de Kaminski on Sketchfab

Interaktiv 3D-modell gjord med drönardata 

Klicka dig runt modellen för att se mer av högen. 3D-modellen är gjord med ca. 300 drönarfoton (300x12mp bilder) som jobbat med i fotogrammetri-mjukvaran Agisoft Metashape som jag har en permant licens med.