Var får man flyga drönare?
När du ska flyga med din drönare så behöver du veta var det är tillåtet att flyga. Du ser detta enklast med Drönarkartan från LFV. Där ser du olika slags flygzoner och vilket flygtorn du bör kontakta ifall du har några frågor. Ifall du är nära en flygplats eller helikopterplatta så ring alltid flygtornet och kolla vad som gäller. Det är de som har hand om säkerheten i luften.
Telefonnummer till flygtorn
- LFVs växel för alla flygplatser: 011-19 20 00
- Uppsala Ärna F16 militärflygplats: 018196072
- Akademiska sjukhusets helikopterflygplats: 018-611 20 24
- Arlanda airport: 010-109 10 00 (fråga efter tornet)
Vilken drönare är det tillåtet att flyga med?
Det finns en mängd olika drönare på marknaden som lämpar sig både för privatpersoner och professionella yrkesmän. Det vanligaste är att man köper en drönare som väger mindre än 250gram, exempelvis en DJI Mini. Dessa tillhör den “öppna kategorin” och kraven på operatören är lägre. Om du redan från början vet att du kommer använda drönaren för professionella syften så är det bättre att redan från början investera i en något dyrare maskin eftersom du annars snabbt riskerar att växa ur din drönare. Här finns en bra produktrecension på Test.se som listar några av de allra populäraste drönarna.
Drönarkarta från LFV – använd denna
Så får du tillstånd från Lantmäteriet att dela bilder
För att inte av misstag råka sprida känslig information så behöver flygbilder man publicerar online online eller material till kund fått godkänt spridningstillstånd av Lantmäteriet. Det är enkelt att ansöka och det tar oftast 7 dagar innan man får ett ja eller nej. Spridningstillstånd är kostnadsfritt. Här ansöker du om spridningstillstånd
I dessa fall behöver du ej söka spridningstillstånd

Behöver man söka spridningstillstånd ifall man fått i uppdrag att dokumentera en gruva?
I en film från Lantmäteriet berättas det om undantag där du ej behöver söka spridningstillsånd. Se den här, på Lantmäteriets egna hemsida: Till Lantmäteriets artikel
Lantmäteriet säger: “Du behöver exempelvis inte ansöka om spridningstillstånd om du är säker på att bilden eller din film endast visar till exempel din egen bostad eller en offentlig plats.”