Skip to content

The best SAAB Car Museum is located in Sweden

SAAB Car Museum – ett spännande bil och designmuseum

Saab Car Museum är intressant för dig som är designer eller helt enkelt uppskattar bra bilar. Här får man lära sig om Saabs teknik- och designhistoria som strålar av skaparglädje. Det står mer än 70 stycken bilar här inne och museet har varit verksamt sen år 1975. Eftersom jag har arbetat med finmekanik, mekatronik samtmaskinstyrning så det var kul att se vilka lösningar SAAB tillämpat på vanliga körrelaterade problem.

Saker du kommer se när du besöker bilmuseet:

  • SAAB rallybilar som vunnit massor av priser
  • Kommersiella bilar och mopeder
  • Konceptbilar med el-och etanoldrift
  • Polisbilar med pansarrutor som väger 500kg extra
 
 
 

Saab bilar som finns utställda – klicka på dem för info

UrSaab 92001Saab 92Saab 93Saab GT750
Saab MonsterSaab SonettSaab 95Saab 96
Saab 98 Saab Catherina Saab MFI 13Saab 97 Sonett II
Saab 97 Sonett IIISaab 99 Saab 90 Saab 900
Saab 9000Saab 9-3Saab Aero-X Saab 9-1X Biohybrid
Saab 9-1X AirSaab 9-XSaab PostbilSaab Polisbil
Saab-bilar på display att beundra
1 st

Drönarfilm och foto över SAAB museet i Trollhättan

Film- och fotomaterialet är gjort av mig. Vill du ha liknande foto på din verksamhet eller hus inför en försäljning? Kontakta mig för drönarfoto här

Saab-museet filmat med en drönare. Flygningen startar på 5m höjd och slutar på 50m höjd. Det finns gott om parkeringsmöjligheter för besökare. I området finns det också bra lunchställen och andra sevärdheter exempelvis Trollhättans slussområde.

Innovatum och Trollhättans Saab Car Museum ovanifrån. Den stora rutiga delen av byggnaden är museet och rymmer ca. 120 SAAB-bilar. Området grundades av NOHAB (Nydqvist & Holm AB) som flyttade sin hit i början av 1900-talet. Här tillverkades främst lokomotiv och turbiner. 

Foton inifrån SAAB Car Museum 2021

Det är ett välskött museum som är lagom stort. Man blir inte trött av ett besök här eftersom allt är välorganiserat och enkelt att ta sig runt i. Det är väldigt lugn ljudmiljö här inne och det finns en riktigt bra kaffeautomat bredvid kapprummet. Toaletterna finns vid kapprummet. 

Insidan av museet, här finns 120 bilar uppställda, allt från folkhemmets SAAB 92 till nya SAAB 9-5, konceptbilar och elhybridbilarna. Ifall du kommer i sällskap märker man snabbt att folk väljer helt olika favoritmodeller, ofta utefter vilket år man själv är född.

SAABs egna SUV är designad på tidigt 2000-tal. Den drivs av en BioPower-motor med etanol som bränsle, vilket motsvarar endast 20% i fossila koldioxid utsläpp jämfört med bensin. Sedan verkar det som att Land Rover har inspirerats av designen, kanske det är samma designteam eller ägargrupp bakom märkena?

Saab Aero X Biopower. Den visades upp för första gången år 2006 i Geneve och är en konceptbil som drivs med etanol 100 i en 2.8 liters motor som producerar 400 hästkrafter och 500nM vid 5000rpm. Ni måste se den!

Finsktillverkad polisbil: Denna SAAB 900c polisbil är utrustad med pansarglas som är skottsäkert. Extrautrustningen väger 500 kg extra och dessa bilar byggdes i finska Saab Valmet Automotive. Om du är intresserad av just den finska SAAB-fabriker kolla in artikeln på SAABplanet

Foton på utmärkande SAAB-bilar i Trollhättan

Många som bor i Trollhättan är stolta SAAB-ägare eftersom de själva varit en del i produktionen av bilarna. Därför kan man med fördel ta en sväng i stan och hålla utkik efter fina rullande exemplar. Här nedan har finns exempel på några av de mest utmärkande bilarna.

En Premiumbil från SAAB:  Denna Saab gick inte att missa! Det är en 9-3 Aero Sedan 2.0 Manuell, 220hk, 2014

Hållbar design: Detta är en Saab 90 2.0 Manuell, 100hk, 1985 och ett exempel på tidlös design. 

Familjebilen: En orange Saab 95 1.5 V4 Manuell, 65hk, 1975. Bilen är sjusitsig! Man kan fälla upp ett extra säte i bagaget som är bakåtvänt.

Ännu en Premiumbil: Saab 9-3 SportCombi 1.8t BioPower Manuell, 175hk, 2009, Linear

Finaste SAABen: SAAB 900,  2.0 L 16-valve, 140 hk, 1992 

Också en bra familjebil: Saab-9-3, 150hk, år 2011

Coola videos om SAAB

Karta till Saab Car Museum

 

Länkar av intresse

Saab Planet – ALLT relaterat till Saab Automobile
Saab Car Museum  – museets officiella hemsida
Saab Car Museum Wikipedia – mer information