Så 3d-skannade jag ett rum på Läckö slottsmuseum
Kungssalen / The King’s Hall Läckö Slott, 3d-skannad av Adam de Kaminski
Rotera vy
Dator: Vänster klick + dra
Mobil/padda: Dra med ena fingret
Zooma
Dator: Dubbelklicka eller skrolla Mobil/padda: Nyp eller nyp isär
Förflyttning i sidleds
Dator: Högerklicka och dra
Mobil/padda: Dra med två fingrar
Om Kungssalen och vad den utformades för
Kungsalen är det mest dekorerade rummet på hela Läckö Slott. Den är en hyllning till den svenske kungen Gustav II Adolf, Lejonet från Norden, och visar hur han tog Sverige in i stormaktstiden. De stora målningarna på väggarna visar berömda slag från Det Trettioåriga Kriget, som Kung Gustav II Adolf var med och kämpade med Sverige till seger. Det finns också porträtt av viktiga generaler från dessa slag.
Rummet renoverades av en greve med smak för lyx och konst
Greve Magnus Gabriel de la Gardie var en av de rikaste och mäktigaste personerna i Sverige. Förutom Läckö slott ägde han ytterligare nio slott och över tusen herrgårdar. När han lät slottet renoveras och utsmyckas, antog han en “bara det bästa duger”-tillvägagångssätt. Flera av de mest begåvade konstnärerna och skulptörerna från både Sverige och Europa tillbringade årtionden med att ta fram utsmyckningen och de konstnärliga detaljerna i salen, vilka är i anmärkningsvärt välbevarat skick.
Änglar i taket avgör bordsplacering i rummet
I rummets tak finner man keruber (nakna små barnänglar). Kungens plats i rummet markeras av keruben som håller i kungakronan. Ju längre bort från denna plats ju lägre social status hade man. Längst bort i rummet, i balkongerna satt de arbetande musikernas som hade funktionen som festens “sound system”. Tyvärr kunde jag inte 3d-skanna dessa musiker, även om det går rykten om att det spökar på slottet.
Data från 3D-skanningen

Så gjorde jag 3D-skanningen
Det här rummet skannades med fotogrammetri, det går ut på att man använder 100-tals eller fler foton för att avbilda något i 3D. Kvalitén på fotona avgör hur bra skanningen blir. Ifall man ej gör en bra skanning så behöver man sitta efteråt i CAD och reparera filen.
Antal foton som användes för skanningen
Normalt så använder man sällan mer än 500 foton för ett föremål, men eftersom detta är ett stort rum med mycket detaljer så tog jag 1750 stycken RAW-format foton. Tack vare att jag på förhand kände till rummets dimensioner kunde jag räkna ut hur många bilder jag behövde ta för att lyckas med en bra 3d-skanning. Det är viktigt att bilderna överlappar varandra ungefär 80%.
Så lång tid tog det att skanna rummet
Det tog ca. 8 timmar att fånga rummet med digitalkameran och ungefär 12 timmar att behandla rådatan i datorn. Största utmaningen med så här stora scener är att det snabbt blir tunga filer, i det här fallet var det ca. 40gb i bilder jag tog med mig hem. För att lösa det så använde jag en kraftig fjärrdator via ett datormoln, vilket tillät mig att arbeta med annat under tiden.
Efterbearbetning och retuschering i 3d-program
Optimering av 3d-modellen för visning på internet
Detaljbilder från 3d-modellen






Artikel i Nya Lidköpings Tidning
