Så 3d-skannade jag Kungssalen på Läckö Slott

Om Kungssalen och vad den utformades för

Kungsalen är det mest dekorerade rummet på hela Läckö Slott. Den är en hyllning till den svenske kungen Gustav II Adolf, Lejonet från Norden, och visar hur han tog Sverige in i stormaktstiden. De stora målningarna på väggarna visar berömda slag från Det Trettioåriga Kriget, som Kung Gustav II Adolf var med och kämpade med Sverige till seger. Det finns också porträtt av viktiga generaler från dessa slag.

Greve med smak för lyx och konst 

Greve Magnus Gabriel de la Gardie var en av de rikaste och mäjmännen i Sverige. Förutom Läckö slott ägde han ytterligare nio slott och över tusen herrgårdar. När han lät slottet renoveras och utsmyckas, antog han en “bara det bästa duger”-tillvägagångssätt. Flera av de mest begåvade konstnärerna och skulptörerna från både Sverige och  Europa tillbringade årtionden med att ta fram utsmyckningen och de konstnärliga detaljerna i salen, vilka är i anmärkningsvärt välbevarat skick.

Balkongerna, längst bort i rummet

Vid gästmiddagar och firandet satt musiker bakom balustraderna i balkongerna. Dessa är svarvade i trä och sedan ljusmålade. Idag så finner man en modern stereo där, som används vid guidningar.

Änglar i taket avgör bordsplacering

En av keruberna (änglarna) håller en kunglig krona i sina händer. Under festligheterna satt gästen med högsta rang – oftast kungligheter – under denna ängel.

Denna teknik användes för 3d-scannen

Det här rummet skannades med fotogrammetri, det är en metod som första gången myntas år 1867. Man bedömer avstånd med två eller fler bilder och jämför vinklar. Det är en väldigt exakt metod men skalan är odefinierad så ifall man vill använda tekniken för mätning behöver inkludera referenser i skanningen.

Antal foton som användes för skanningen

Normalt så använder jag sällan mer än 500 foton för ett litet föremål, men eftersom detta är ett stort rum med mycket detaljer så tog jag 1750 stycken foton vid två olika tillfällen med liknande ljusförhållanden. Innan jag kom på plats så tog jag reda på rummets dimensioner. På så sätt kunde jag räkna ut hur många bilder det behövdes ta, genom att använda specifikationerna från min kameras objektiv och sensortyp. Det är viktigt att bilderna överlappar varandra ungefär 20% så att mjukvaran enklare kan hantera datan, precis som när man gör ett panorama. 

Så lång tid tog det att skanna rummet

Det tog ca. 8 timmar att fånga rummet med digitalkameran och ungefär 12 timmar att behandla rådatan i datorn. Största utmaningen med så här stora scener är att det snabbt blir tunga filer, i det här fallet var det ca. 40gb i bilder jag tog med mig hem. För att lösa det så använde jag en superdator via ett datormoln. Medan den datorn gör jobbet åt mig så kunde jag sitta med andra projekt. 

Efterbearbetning och retuschering i 3d-program

När den solida 3d-modellen är genererad och texturen som är skinnet med färgerna är ihopsatt så gick jag vidare med att rätta till de få skrymslen och hörn som jag inte kunde nå med min fotokamera. Jag tog även bort moderna detaljer, exempelvis gröna utrymningskyltar, rörelsedetektorer och annat som kunde störa upplevelsen av rummet.
 

Optimering av 3d-modellen för visning på internet

När jag kände att allt var färdigt så optimerade jag modellen för visning på internet. Istället för en tung fil med 62 miljoner små geometriska ytor så effektiviserade jag ned det till 1 miljon. Detta resulterade i en färdig fil som är under 100mb. Det gick utmärkt att ladda upp på en plattform liknande YouTube fast för 3D-modeller. 

Interaktiv 3d-modell att gå runt i

Här nedan finner du slutresultatet,  en interaktiv modell du kan gå runt i:

interaktiv 3d-modell  av Läckö Slotts Kungssal. Så här navigerar du i modellen:

Rotera vy

Dator: Vänster klick + dra
Mobil/padda: Dra med ena fingret

Zooma

Dator: Dubbelklicka eller skrolla Mobil/padda: Nyp eller nyp isär

Förflyttning i sidleds

Dator: Högerklicka och dra
Mobil/padda: Dra med två fingrar

Data från 3d-skanningen

Klient: Stiftelsen Läckö Slott
Teknik: Fotogrammetri
Utrustning: Spegelös systemkamera 
Mjukvara: Agisoft Metashape, Adobe Lightroom
Antal bilder: 1750 Raw-bilder
Tie points: 1 miljon
Polygoner: 62 miljoner faces 
Texturer: 4×8192 pixlar 24,1 megapixels
Optimering av 3d-scan: Från 62 miljoner faces till 1 miljon och under 100mb inklusive texture.
Antal arbetstimmar: 20 timmar fördelat på olika moment.

Detaljbilder från 3d-modellen

Bakom dessa balestrader (svarvade stycken i ett räcke) satt musikerna. De är gjorda av trä som sedan är målat vitt.
På väggen hänger målningar av olika berömda slag i Tyskland. Texten är också skriven på tyska språket.
3D-skannad eldstad. Vedträna är ca. 3 gånger större än vanliga vedträn. Det finns förgylld text skrivet på latin ovanför eldstaden.
Det vackra golvet var något svårt att 3d-skanna eftersom jag befann mig direkt ovanpå det.
Knytpunkter som mjukvaran har identifierat i det fysiska rummet.
Vy ovanifrån som visar kameraplacering från 3d-skanningen: Sammanlagt 1750 foton.

Karta över Läckö Slott på Kållandsö, södra Vänern

Karta över Läckö Slott. Vattnet är Vänern, vilket är Europas tredje största sjö.